Äta insekter, nyttigt, bra och gott?

Enligt FN så är lösningen på många av mänsklighetens problem att äta insekter. Detta påstående kan låta lite krystat men bakom det ligger kanske mer sanning än många skulle vilja erkänna. Människan behöver protein, så långt är alla överens. Idag får mänskligheten som helhet väldigt mycket av sitt protein genom att vi slaktar och äter djur. Att föda upp djur för att äta dem är dock ett väldigt ineffektivt sätt att tillverka protein. I alla fall om man ser till hur mycket av våra dyrbara resurser som går åt till denna industri. För att föda upp exempelvis en gris eller ko behövs enorma mängder djurfoder. Detta djurfoder kräver enorma landareal för att odlas fram. Dessa landareal skulle kunna användas för att odla fram föda som vi människor kan äta. Eller varför inte till att föda insekter som vi i sin tur kan äta för att få till oss protein.

Vi ska heller inte tala om den stora mängd koldioxid som släpps ut i hela kedjan från att föda upp ett djur tills dess att det blir kött på vår tallrik. Att bruka jorden för att föda upp dessa djur släpper självklart ut enorma mängder koldioxid som kraftigt bidrar till växthuseffekten. Även djuren i sig själva släpper ut mängder med koldioxid, bara genom att finnas till. För att kunna leva mer i harmoni med naturen och för att vi ens ska kunna föda alla framtidens medborgare kommer vi behöva tänka om. Idag tycker många att det låter oerhört oaptitligt att blanda insekter i maten. I framtiden kommer vi förmodligen dock behöva vänja oss vid denna tanke.

Nyttiga insekter

Insekter som gräshoppor, syrsor, myror och skalbaggar kan vara nästan lika proteinrika som nötkött. Jämfört med nötkreatur så är de dock löjligt enkla att föda upp. Det går åt ungefär fyra gånger med foder att föda upp nötkött som det gör att ta fram exakt samma proteinmängd genom att föda upp och tillaga insekter. Om man ser det på detta sätt så är det ett stort slöseri med jordens knappa resurser att föda upp djur på detta sätt för att ge oss själva föda.

Utmaningen

En mängd forskare tvivlar inte idag på att vi i framtiden kommer få en stor del av vår föda genom att äta insekter. Det som jag tror behöver göras är dock att hitta lösningar för att göra insekterna mer aptitliga och förvandla dem till mat som vi är van att äta. Personligen så tror jag aldrig att jag skulle kunna vänja mig med att sitta och knapra på en friterad mjölbagge eller skalbagge. Däremot så tycker jag inte att någon ska säga absolut nej till att äta insekter i någon form. Vi vet ju alla vilka utmaningar mänskligheten står inför nu när vårt klimat förändras i snabb takt. För att förändra vår livsstil så kommer det att krävas uppoffringar på många olika områden, av oss alla.

Det jobbas nu på att få insekterna att bli ingredienser i föda som liknar den mat som vi stoppar i oss idag. Genom att exempelvis tillverka protein som kan förvandlas till något som liknar helt vanlig köttfärs så kan man idag exempelvis tillverka något som något så när liknar en vanlig hamburgare. Även om jag fortfarande tycker att det känns lite äckligt så är jag absolut villig att testa en insektsburgare eller någon annan mat som är gjord helt eller delvis av insekter. Jag tror detta kan vara en väg framåt och en lösning på de många utmaningar vi står inför. Jag hoppas att även andra tänker likadant så att vi kan få till en förändring till det bättre.