Varför improvisationsteater kan öka kreativitet och sociala förmågor

Improvisationsteater som ett sätt att öppna upp kreativitet

För några månader sedan provade jag improvisationsteater för första gången. I improvisationsteater får man chansen att spela teater utan att ha förberett sig på något särskilt sätt. Tanken är istället att man ska öppna upp sina sinnen och snabbt komma med repliker och på övriga sätt agera med kroppen som verktyg.

Det finns självklart olika typer av improvisationsteater. För att bli bra så krävs så klart övning. Även om denna typ av teater är helt orepeterad så kan man självklart öva upp sin improvisationsmuskel på olika sätt. För att spela denna typ av teater inför publik så krävs såklart att man har övat på att vara spontan på detta sätt innan. Ska man dock testa på att göra det på den lite lägre nivå som jag provat så behöver man egentligen inga förkunskaper.

Kanalisera din spontanitet

För att det ska bli bra när man spelar improvisationsteater så gäller det att man kan släppa på de mentala spärrar man kanske normalt sett om man skulle skriva ner ett manus. I improvisationsteater finns det ingen tid för någon större eftertanke. Om man ska tänka igenom vad man säger, innan man säger det, så förlorar man takten i konversationen. För att replikerna mellan deltagarna ska gå smidigt så gäller det att man inte håller tillbaka. Ibland är det bättre att man säger något lite dumt snarare än att man är tyst.

Att lära sig att vara spontan på detta sätt är även något som man kan ha nytta av i livet i övrigt. Alla gillar personer som är spontana och inte så inbundna. Genom att bli bra på att vara bra i improvisationsteater så kan man också öva upp sig på att vara härlig spontan i övriga livet. Att vara spontan är något som är roligt för en själv. Genom att agera för stunden och inte tänka igenom allt så himla noga så kan man få mer roligt. Man blir även roligare för andra om man är lite mer spontan i vardagen. Alla gillar att umgås med personer som kan agera lite oväntat vid olika ögonblick. Självklart får det ju dock inte gå till överdrift. Det är alltid viktigt att man inte blir för gränslös. De lagar och normer som finns i samhället måste följas, även om de ibland kanske kan tänjas lite grann.

Öva upp sociala förmågor

Sedan jag började med improvisationsteater så känner jag att jag har vässat mina sociala förmågor. Jag har alltid gillat att prata med människor. Oavsett om det gäller gamla vänner eller nya bekantskaper. Även om jag gillar det så kan jag ibland känna att konversationerna blir lite sega om man inte är på topp. Sedan jag börjat i min teaterkurs känner jag dock att jag är snabbare i mina repliker. Jag tror att det handlar om att min hjärna känner sig tillåten att på ett annat sätt än tidigare vara spontan. Innan krävdes det lite mer för att jag skulle yttra mig. Medan det nu ibland känns som att jag kan agera på en mindre ingivelse.

Fallgropar

Risken med att vara allt för spontan i ett socialt sammanhang gör såklart att man gör bort sig lite grann. Att säga något helt oplanerat kan leda till att man yttrar sig om något man inte har koll på. I värsta fall gör detta att man framstår som ogenomtänkt eller lite dum. I bästa fall är det dock inte ens något som märks. Om två personer har en rapp konversation som vänner emellan så sägs ofta mycket som sedan snabbt glöms bort. Jag menar hur ofta kommer du ihåg varenda mening som sagts när du haft en längre konversation med någon. Så länge konversationen i övrigt är intressant och hålls i en bra anda så är risken ändå rätt liten att någon kommer minnas någon mindre genomtänkt mening.

Är det i mer formella sammanhang man ska socialisera så får man såklart anpassa sig efter läget. Att säga precis vad man tänker till någon kund på en arbetsmiddag eller till chefen på firmafesten kan vara en dålig ide. Om man hamnar i en situation där man tilltalar en lite större grupp människor på en och samma gång skulle jag också avråda från att öppna i för att prata helt utan filter.

Kom igång

Hur kommer man då igång med att spela improvisationsteater? Om man bor i en lite större stad så finns det goda möjligheter att tro att det finns någon lokal grupp eller kurs man kan söka till. Kontakta gärna dina lokala teatrar eller föreningar för att se om det hålls några kurser.

Det kan även vara en god tanke att kolla med de lokala studieförbunden om de har några kurser i improvisationsteater. Om man inte hittar några möjligheter att spela improvisationsteater i närheten av där just du bor så finns andra förslag att ge. Om det är just förmågan att vara mer spontan och social man vill öva på så finns annat man kan prova. Genom att bli bra på att hålla tal inför publik så kan man även bli mer avslappnad när man hamnar i andra sociala sammanhang. De olika studieförbunden brukar ha bra kurser där man kan lära sig att bli en bra talare. Det kan vara skrivarkurser där man lär sig att författa bra tal. Det kan även handla om mer handgripliga lektioner där man faktiskt för ställa sig upp och tala inför publik. Toastmasters är även en bra organisation som jag kan rekommendera. Hos toastmasters kan man för ett lågt pris få vara med och hålla tal samt även få och ge konstruktiv kritik till andra talare.

Your email address will not be published. Required fields are marked *