Äta insekter, nyttigt, bra och gott?

Enligt FN så är lösningen på många av mänsklighetens problem att äta insekter. Detta påstående kan låta lite krystat men bakom det ligger kanske mer sanning än många skulle vilja erkänna. Människan behöver protein, så långt är alla överens. Idag får mänskligheten som helhet väldigt mycket av sitt protein genom att vi slaktar och äter djur. Att föda upp djur för att äta dem är dock ett väldigt ineffektivt sätt att tillverka protein. I alla fall om man ser till hur mycket av våra dyrbara resurser som går åt till denna industri. För att föda upp exempelvis en gris eller ko behövs enorma mängder djurfoder. Detta djurfoder kräver enorma landareal för att odlas fram. Dessa landareal skulle kunna användas för att odla fram föda som vi människor kan äta. Eller varför inte till att föda insekter som vi i sin tur kan äta för att få till oss protein.

Vi ska heller inte tala om den stora mängd koldioxid som släpps ut i hela kedjan från att föda upp ett djur tills dess att det blir kött på vår tallrik. Att bruka jorden för att föda upp dessa djur släpper självklart ut enorma mängder koldioxid som kraftigt bidrar till växthuseffekten. Även djuren i sig själva släpper ut mängder med koldioxid, bara genom att finnas till. För att kunna leva mer i harmoni med naturen och för att vi ens ska kunna föda alla framtidens medborgare kommer vi behöva tänka om. Idag tycker många att det låter oerhört oaptitligt att blanda insekter i maten. I framtiden kommer vi förmodligen dock behöva vänja oss vid denna tanke.

Nyttiga insekter

Insekter som gräshoppor, syrsor, myror och skalbaggar kan vara nästan lika proteinrika som nötkött. Jämfört med nötkreatur så är de dock löjligt enkla att föda upp. Det går åt ungefär fyra gånger med foder att föda upp nötkött som det gör att ta fram exakt samma proteinmängd genom att föda upp och tillaga insekter. Om man ser det på detta sätt så är det ett stort slöseri med jordens knappa resurser att föda upp djur på detta sätt för att ge oss själva föda.

Utmaningen

En mängd forskare tvivlar inte idag på att vi i framtiden kommer få en stor del av vår föda genom att äta insekter. Det som jag tror behöver göras är dock att hitta lösningar för att göra insekterna mer aptitliga och förvandla dem till mat som vi är van att äta. Personligen så tror jag aldrig att jag skulle kunna vänja mig med att sitta och knapra på en friterad mjölbagge eller skalbagge. Däremot så tycker jag inte att någon ska säga absolut nej till att äta insekter i någon form. Vi vet ju alla vilka utmaningar mänskligheten står inför nu när vårt klimat förändras i snabb takt. För att förändra vår livsstil så kommer det att krävas uppoffringar på många olika områden, av oss alla.

Det jobbas nu på att få insekterna att bli ingredienser i föda som liknar den mat som vi stoppar i oss idag. Genom att exempelvis tillverka protein som kan förvandlas till något som liknar helt vanlig köttfärs så kan man idag exempelvis tillverka något som något så när liknar en vanlig hamburgare. Även om jag fortfarande tycker att det känns lite äckligt så är jag absolut villig att testa en insektsburgare eller någon annan mat som är gjord helt eller delvis av insekter. Jag tror detta kan vara en väg framåt och en lösning på de många utmaningar vi står inför. Jag hoppas att även andra tänker likadant så att vi kan få till en förändring till det bättre.

Oljor för olika hudtyper

Jag har ju tidigare här skrivit om mina favoritoljor för hud- och hårvård. Jag tänkte följa upp det inlägget eftersom jag tror intresset är stort för att använda just naturliga oljor för att få en friskare mer välmående hud.

Det finns en mängd olika oljor som många alla har individuella egenskaper, de är helt enkelt bra för olika saker. Jag tänkte därför tipsa om någon eller några oljor som är bra för specifika hudproblem eller hudtyper.

naturlig olja

Torr hud

Man skulle kunna tro att ju fetare olja desto bättre är den på att mättat torrheten i huden. Riktigt så enkelt är det dock inte.

Mandelolja

Mandelolja är en mycket vanlig och lättillgänglig olja, den finns att köpa överallt. Denna olja är dessutom utmärkt att använda för den som har problem med eksem eller bara extremt torr hud i allmänhet. Oljan är prisvärd så man behöver egentligen inte spendera en förmögenhet på dyrare hudkrämer. Mandeloljan innehåller även gott om A-vitamin, något som är väldigt välgörande för huden.

Känslig hud

Människor är olika, vissa behöver inte ens smörja in sig men har perfekt hud ändå. Vissa människor får hudproblem av minsta lilla avvikelse i deras vardag. Det kan vara säker som att prova ny mat, att man är stressad, eller förändringar i temperatur och klimat som plötsligt kan få huden att bli synligt irriterad. En bra olja kan agera som en barriär i huden som alltid finns där för att skydda den från yttre och inre förhållande som försöker rubba dess balans.

Aloe Vera-olja

Aloe Vera-olja är en väldigt bra olja att använda som en skyddande barriär i huden. Denna olja är full med antioxidanter. Den är även antiinflammatorisk såväl som antibakteriell. Tack vara dess många egenskaper är den även lämplig för dig som har en naturligt oljig hy.

Akne

Akne är ett problem som drabbar många, för en hel del i unga år men för många hänger problemen med länge. Problemet med många läkemedel mot akne är att de använder en metod som torkar ut huden kraftigt. Uttorkningen kan i sig leda till andra hudproblem. Har man därför problem med torr hud efter att ha använt läkemedel mot akne så skulle jag rekommendera att man testar naturliga oljor istället.

Hallonfröolja

Regelbunden användning av hallonfröolja kan förebygga uppkomsten av akne. När man använt denna olja i ansiktet ett tag kommer hudens egen produktion av olja stabiliseras. Genom att huden inte själv producerar så mycket olja minskar risken att porerna ska täppas igen och finnar bildas. Linolsyran i hallonfröoljan är den magiska ingrediensen som stabiliserar huden.

En uppdatering!

Ojoj bloggen nu har jag varit dålig på att uppdatera 🙁 Som jag redan berättat för er har jag ju dåligt tålamod och jag föredrar att följa bloggar istället för att skriva själv, haha.

Men nu tänkte jag göra ett nytt försök med att börja blogga igen. Livet rullar på som vanligt och plugget går bra. Jag är ju som ni säkert vet intresserad av skönhetsvård och allt vad det innebär. Jag skrev ett inlägg om naturliga oljor för ett tag sen och det är verkligen något jag gillar och kan rekommendera. Men på senare tid har jag blivit allt mer intresserad av smink och styling. En av mina inspirationskällor nu är Helena Rönnblad som gör riktigt vackra sminkningar.

Så därför tänkte jag blogga lite om min egen erfarenhet inom make-up världen och vilka olika sorters produkter jag använder och gillar med mera. Men nu börjar det bli sent och mitt tålamod tryter! Så jag får återkomma så småningom med ett större sminkinlägg, jag lovar! KRAM och ha det så bra tills dess 🙂

Äta nyttigare

grontJag måste säga att jag tycker att det är mycket roligt att se hur intresset för att äta närproducerad och ekologisk mat ökar här i Sverige. Det känns också som att de stora företagen verkligen har fått upp ögonen för hur viktig denna fråga är för oss konsumenter. Jättekul tycker jag, det känns hoppfullt för framtiden! Till exempel så ser jag i min lokala butik hur Coop nu på allvar börjat marknadsföra sitt ekologiska sortiment och gett det en mer framträdande roll. I min butik är det en hel sektion med BARA ekologiska produkter, så man behöver egentligen inte handla något annat om man vill göra ett bra val för naturen.

Jag tror även att vi människor mår allra bäst av att äta mat med så lite tillsatser som möjligt. De ekologiska alternativen är ofta framställda med så lite tillsatser som bara går. Själv väljer jag alltid KRAV-märkningen när jag kan, och då plånboken tillåter. En annan sak jag kan tipsa om är att minska konsumtionen av kött. Detta är bra för miljön, måendet och dessutom sparar man pengar! Köttproduktion är en av de största miljöbovarna som finns. En enda liten köttbit orsakar många kilos utsläpp av koldioxid.

Sedan jag slutade äta kött har jag känt mig mycket lättare och friskare. Bönor och linser kan lätt ersätta det behöv kroppen har av protein så man behöver inte försaka något känner jag. Dessutom känns samvetet renare när man vet att man inte bidrar till en dålig djurhållning eller en massa utsläpp av växthusgaser.

Naturliga oljor för huden och håret

Det finns många naturliga oljor som man kan använda för att läka och förnya sin hud med. Det finns så många olika produkter på marknaden som ska vara bra för huden och håret. Men jag som har känslig hud och problem med eksem har märkt att många av dessa konstgjorda produkter med diverse tillsatser och parfymeringar snarare kan vara skadliga för min hud. Ju mer industrialiserad en produktionen är desto sämre produkt om ni frågar mig. Detta gäller både produkter för skönhet och hud- och hårvård men även för mat. När saker ska tillverkas i så stor skala som möjligt och när allt ska bli så billigt som möjligt så tillsätts en massa tillsatser. Tillsatserna är billiga och ofta är det fråga om ren utfyllnad, alltså inget som tillför något värde i produkten utan bara ren vikt och volym som ska få produkten att framstå som riklig i förhållande till sitt pris.

Det som läggs till i både mat och skönhetsprodukter är ofta kemiskt framtagna ämnen som kanske inte alls är bra för vår kropp. Att ha alla dessa ämnen på sin hud genom användandet av helt vanliga hudkrämer, rengöringsprodukter och schampon med mera kan göra att man på lång sikt utvecklar en överkänslighet som kan vara svår att bli av med. Tillslut kan man som mig kanske knappt använda många av de produkter som säljs i affärerna utan att huden börjar klia och bli irriterad.

Jag vill därför slå ett slag för naturliga oljor för en friskare hud och hårvård. Med naturliga oljor menar jag oljor som kommer från växtriket. Det här är oljor som pressas ur till exempel frukter eller nötter och ofta har gjorts så i hundratals eller till och med tusentals år. Människan har länge känt till att man kan använda de här oljorna för att bota hudproblem och läka hud. De har använts som läkemedel mot till exempel, finnar, eksem, psoriasis, mjäll. Många oljor kan även läka sår och ärr då de verkar stimulerande och förnyande för hudens celler.

En av mina favoritoljor är Jojobaolja. Jojobaoljan pressas från frön och kommer från den mexikanska jojobaplantan. Denna olja är mycket mild för huden och håret. Man kan använda den till att smörja in sig dagligen, både i ansiktet och på resten av kroppen för att hålla sig återfuktad. Jojobaolja är likt hudens egen talg till sin uppbyggnad så det är är liten risk att huden skulle reagera negativt mot oljan. En annan olja som man kanske hört lite mer om på sistone är arganolja. Arganoljan upplever jag vara minst lika bra som jojobaoljan men eftersom den är lite dyrare så håller jag mig ändå till jojoba.

Även om jojobaolja såväl som arganolja går att använda i håret så brukar jag har ricinolja till detta. Jag har hört att ricinoljan är extra bra för för att stimulera tillväxten av håret. Själv upplever jag att mitt hår växer snabbare när jag regelbundet använder hårinpackningar av denna olja. Eftersom den är något trögflytande så brukar jag blanda ut den med någon mer lättflytande vätska bara så att den blir lätt att massera in i hårbotten.

oljor