Naturliga oljor för huden och håret

Det finns många naturliga oljor som man kan använda för att läka och förnya sin hud med. Det finns så många olika produkter på marknaden som ska vara bra för huden och håret. Men jag som har känslig hud och problem med eksem har märkt att många av dessa konstgjorda produkter med diverse tillsatser och parfymeringar snarare kan vara skadliga för min hud. Ju mer industrialiserad en produktionen är desto sämre produkt om ni frågar mig. Detta gäller både produkter för skönhet och hud- och hårvård men även för mat. När saker ska tillverkas i så stor skala som möjligt och när allt ska bli så billigt som möjligt så tillsätts en massa tillsatser. Tillsatserna är billiga och ofta är det fråga om ren utfyllnad, alltså inget som tillför något värde i produkten utan bara ren vikt och volym som ska få produkten att framstå som riklig i förhållande till sitt pris.

Det som läggs till i både mat och skönhetsprodukter är ofta kemiskt framtagna ämnen som kanske inte alls är bra för vår kropp. Att ha alla dessa ämnen på sin hud genom användandet av helt vanliga hudkrämer, rengöringsprodukter och schampon med mera kan göra att man på lång sikt utvecklar en överkänslighet som kan vara svår att bli av med. Tillslut kan man som mig kanske knappt använda många av de produkter som säljs i affärerna utan att huden börjar klia och bli irriterad.

Jag vill därför slå ett slag för naturliga oljor för en friskare hud och hårvård. Med naturliga oljor menar jag oljor som kommer från växtriket. Det här är oljor som pressas ur till exempel frukter eller nötter och ofta har gjorts så i hundratals eller till och med tusentals år. Människan har länge känt till att man kan använda de här oljorna för att bota hudproblem och läka hud. De har använts som läkemedel mot till exempel, finnar, eksem, psoriasis, mjäll. Många oljor kan även läka sår och ärr då de verkar stimulerande och förnyande för hudens celler.

En av mina favoritoljor är Jojobaolja. Jojobaoljan pressas från frön och kommer från den mexikanska jojobaplantan. Denna olja är mycket mild för huden och håret. Man kan använda den till att smörja in sig dagligen, både i ansiktet och på resten av kroppen för att hålla sig återfuktad. Jojobaolja är likt hudens egen talg till sin uppbyggnad så det är är liten risk att huden skulle reagera negativt mot oljan. En annan olja som man kanske hört lite mer om på sistone är arganolja. Arganoljan upplever jag vara minst lika bra som jojobaoljan men eftersom den är lite dyrare så håller jag mig ändå till jojoba.

Även om jojobaolja såväl som arganolja går att använda i håret så brukar jag har ricinolja till detta. Jag har hört att ricinoljan är extra bra för för att stimulera tillväxten av håret. Själv upplever jag att mitt hår växer snabbare när jag regelbundet använder hårinpackningar av denna olja. Eftersom den är något trögflytande så brukar jag blanda ut den med någon mer lättflytande vätska bara så att den blir lätt att massera in i hårbotten.

oljor

Your email address will not be published. Required fields are marked *